Mooie schuilnamen, maar het blijft gewoon suiker.

schuilnamen

De voedingsindustrie voegt grote hoeveelheden suiker aan allerlei soorten voedsel toe. Het dient als conserveringsmiddel, maar vooral als marketingtruc omdat zoete producten tot vervolgaankopen leiden. Wettelijk is het verplicht tot het vermelden van de stoffen die er in een bepaald product zitten. Omdat voor sommige producten het suikerpercentage dermate hoog is, bedient de industrie zich van schuilnamen op de verpakking om het hoge suikergehalte af te zwakken.

Meest gebruikte schuilnamen voor suiker.

schuilnamen

  • Dextrose
  • Fructose
  • Galactose
  • Glucose
  • Melasse
  • Lactose
  • Maltose
  • Sacharose
  • Sucranaat
  • Sucrose
  • Vruchtenextract

De  lijst  kan makkelijk tot wel 150 namen worden uitgebreid, maar ik heb bewust de namen genomen, waarvan de link met suiker minder voor de hand ligt. Namen als siroop, kandij en honing spreken voor zich. Uit recent onderzoek van de voedselwaakhond  FoodWatch  bleek dat er aan 93% van het fabrieksvoedsel  (of zou ik het voer moeten noemen)  zout en suiker was toegevoegd. Neem af en toe even de moeite om het etiket op het product na te pluizen. Vaak zijn er wel gezondere alternatieven in de supermarkt te vinden.